Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dl][Bukkit]Pliki serwerowe by zlotybin

zlotybin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem że pojawia się dużo postów,typu

''Siemka,chcę grać we 2 z kolegą na serwie hamachi,ale serwer mi nie działa/kolega nie może wbić''

No i postanowiłem że złożę pliki serwerowe.Nie ma tu dużo pluginów,te pliki są dla tych którzy sa sobie na spokojnie pograć w kilka osób :)

Pliki serwerowe by zlotybin

Download 1 2

Skan tutaj

Instalacja i konfiguracja

Pobieranie i instalacja

1.Pobieramy pliki serwerowe z downloadu powyżej.

2.Tworzymy np.na pulpicie folder ''Server MC'' i wypakowujemy do niego pliki serwerowe winrarem.

3.Wchodzimy w plik server.propeties który włączamy w notatniku,i tutaj jest coś takiego,konfigurujemy to wedle uznania.

#Minecraft server properties - Nazwa pliku

#Fri Jun 24 09:25:18 CEST 2011 - Data utworzenia pliku

level-name=world - Nazwa świata który jest na serwerze

allow-nether=true - Gdy jest true,serwer stworzy osobny świat netheru, do którego będzie można wejść,gdy wpiszemy false,nie będzie netheru.

view-distance=7 - Im mniej tu wpiszemy tym mniej lagów będzie na serwie,ale zmniejszy się ilość ładowanego świata naraz,z tym także widoczność.

spawn-monsters=true - Gdy wpiszemy true, potwory będą na serwie,gdy false, nie będzie ich.

online-mode=false - Gdy jest na false, piraci mogą grać na naszym serwie,gdy true,mogą grac tylko ludzie z oryginałem.

spawn-animals=true - To samo co spawn-monsters tylko ze zwierzętami.

pvp=false - Gdy true, gracze mogą się bić,gdy false,nie mogą.

max-players=5 - Ile maxymalnie ma być graczy u nas na serwerze.

server-ip=tu wpisz ip - UWAGA! o ile resztę opcji możecie zostawić jak jest,to tutaj trzeba wpisać swoje ip serwera,jeśli hamachi to wpisujemy ip z hamachi,jeśli swoje,stałe to wpisujemy swoje.

level-seed= - Seed mapy możemy ustawić.

server-port=25565 - Port serwera, nie zmieniamy.

allow-flight=false - Jeśli ustawimy na true,serwer nie będzie wywalał za latanie, jeśli false,będzie kickał jak ktoś będzie latał.

white-list=false - Jeśli true, włącza white list, jeśli false, nie ma jej.

4.Gdy ustawimy powyższy plik zapisujemy go i uruchamiamy plik''Uruchom Serwer.bat''

5.Powinna wyskoczyć konsola.Jeśli na końcu pojawią nam się taka linijka:

[iNFO] Done (0,399s)! For help, type "help" or "?"

a po chwili także i taka:

The automatic update-Check only work every 6 hours, the last check was 24 minutes ago.

Jeśli się pojawiły to wszystko jest dobrze i serwer działa poprawnie.

Konfiguracja i komendy

1.Mamy gotowy serwer teraz przejdźmy do

pulpit/serwer/Pliki serwerowe by zlotybin/bukkit_update
tutaj specjalny plugin aktualizuje bukkita i pluginy,jeśli coś nowego się pojawi w tym folderze,np LWC.jar, podmieniamy to z tym akutalnym w folderze ''plugins''. jeśli pojawi się plik craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT to znaczy że wyszła nowa wersja bukkita,należy wtedy podmienić ten plik z tym znajdującym się w głównym folderze.

2.to w zasadzie tyle,przejdźmy do komend :)

Komendy

Dla graczy są dostępne komendy:

/lwc - otwiera menu opisujące jak używać pluginu /lwc,wszystkie podkomendy pod lwc także są dostępne.

/sethome - ustawia nam dom tam gdzie stoimy.

/home - teleportuje nas do domu wcześniej ustawionego za pomocą /sethome

/send <nick> <ilośc> <nazwa itemu lub jego id> - ta komenda pozwala na wysłanie danemu graczowi okreslonej ilości danego itemka UWAGA!żeby coś wysłać trzeba to trzymać!

/spawn - teleportuje nas na spawn.

/warp <nazwa warpa> - teleportuje nas do warpa,warpy może tworzyć admin

Dla admina są dostępne te komendy co dla gracza,a dodatkowo:

/setspawn - ustawia spawn dla wszystkich

/ban <nick> <powód bana> - banuję danego gracza ,dodatkowo wyświetlając powód bana jeśli takowy wpiszemy.

/unban <nick> - odbanowuje gracza.

/setwarp <nazwa warpa> - tworzy nowego warpa,które są dostępne dla graczy.

/delwarp <nazwa warpa> - usuwa danego warpa.

/time day/night - dzień lub noc

/weather rain/sun - pogoda.

Jak dać komuś admina?

W konsoli trzeba wpisać:

op <nick gracza> - i już,ten gracz ma teraz dostęp do wszystkiego,czyli w 2 słowach, jest adminem :)

Jak usunąć komuś admina?

wpisać w konsoli

deop <nickgracza>

Zainstalowane pluginy

- LWC

- CraftBukkitUpToDate

- Essentials

- GiftSend

- Permissions

To wszystko,komentujcie...subsk...a nie to nie YT :P ale komentować można ;)

Wszystko napisałem w 100% SAM!

Zakaz kopiowania bez mojej zgody.

/link poza MPC

Opublikowano

hmm,uznałem to za niepotrzebne,napisałem jakie są komendy, a w tych plikach jest to równoznaczne z tym jakie są pluginy,ale spx,już dodaję ;)

/link poza MPC

Opublikowano

Ladnie opisane, ale nie pobieram bo juz mam swoje + Zeas'a :)

Mozna wiedziec ile pluginow ? :)

@2up szybszy ;d

6ydVTxs.jpg

Gość _Shadowlord
Opublikowano

Mało pluginów, ale więcej niż w plikach dohoiana (2 plugin xD). Na razie dobrze, pliki bardziej na serwer dla znajomych niż poważny.

Dodaj WorldEdit i WorldGuard - najważniejsze.

Opublikowano

shadow@

dokładnie,to są takie pliki serwerowe na mały serwer dla kumpli.poco mam je przeładowować przebajerzonymi pluginami :)

jak dla mnie wystarczy tych kilka do takiego serwera.

oczywiście jeśli macie jakieś sugestie to śmiało ! :)

/link poza MPC

Opublikowano

Działa ! Człowieku żebyś wiedział jaki ja jestem ci wdzięczny :P Próbowałem stawiać serwer "na" poradnikach innych użytkowników, ale serwer nie działał a teraz mi się udało ! Polecam ten poradnik poradnik bardzo ładnie wytłumaczone. Leci ogromny +

Weteran
Opublikowano

Pliki bardzo dobre na let's play/build. Nie za dużo pluginów - te podstawowe. Co do tematu - down jest, skan jest. Dodaj linki w

1339226679-U337649.jpg

Opublikowano
Działa ! Człowieku żebyś wiedział jaki ja jestem ci wdzięczny Próbowałem stawiać serwer "na" poradnikach innych użytkowników, ale serwer nie działał a teraz mi się udało ! Polecam ten poradnik poradnik bardzo ładnie wytłumaczone. Leci ogromny +

Nawet nie wiesz jak ogromnie miło mi czytać takie słowa :) dziękuje i ciesze się że się na coś przydało :)

@wnS

już daje linki w code.

szkoda tylko że ktoś mnie minusuję :P by chociaż coś napisał,a nie ,minusa dać i zwiać...

/link poza MPC

Opublikowano

odświeżam

ej mam pytanie bo ja gram aktualnie na tym pliku serverowym i jak chce zmienic protection przez spawn albo w jakims domu to mi pisze [ACCES DANNIED] co mam zrobic ?

obraz1g.png

Opublikowano

A mógłbyś wrzucić jeszcze iConomy oraz do niej chestshop'a ?

Bo ja za chiny nie mogę ustawić tego a bardzo by mi się przydało.

Opublikowano

Dodaj jeszcze sklep i będzię super mega hiper dobrze ;)

Na razie jest mega hiper dobrze :P

Daje + i 5*.

Razem z kolegami gramy w parę osób i brakuje tylko sklepu ;)

15005964.jpg

Nie zbieram ani minusów ani plusów... Ja po prostu się udzielam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...